Magazine

Educatie & Talentontwikkeling

MY FIRST STRING QUARTET

In 2016 initieerde de Strijkkwartet Biënnale in de aanloop naar de eerste festivaleditie ‘My First String Quartet’: een meerjarig traject waarin een selecte groep gemotiveerde Leerorkest kinderen intensief begeleid wordt in het strijkkwartet spelen. 

Het Leerorkest bereikt bijna 5.000 kinderen. Er doen 18 basisscholen mee in alle hoeken van de stad. De Leerorkest kinderen leren spelen op de gangbare muziekinstrumenten van het symfonieorkest: viool, altviool, cello, contrabas, harp, dwarsfluit, klarinet, hobo, fagot, trompet, trombone, hoorn en slagwerk – en nu zijn er ook Leerorkest strijkkwartetten!

Geënthousiasmeerd door een aantal introductielessen door het Dudok Kwartet gaan de jonge strijkkwartetjes aan het begin van elk schooljaar van start. Wekelijks worden lessen verzorgd door de docenten van het Leerorkest, bovenop de reguliere muzieklessen. Tijdens de lessen wordt de kinderen zowel in de eigen partij als gezamenlijk strijkkwartetles gegeven.

Met een feestelijk presentatieconcert tijdens de tweede editie van de Strijkkwartet Biënnale krijgen de jonge kwartetjes terecht een bijzondere plek in de programmering van het festival.

Ontdek hier meer over het Leerorkest: www.leerorkest.nl

JUNIOR-KWARTETDAGEN DUDOK KWARTET

Op een aantal momenten door het jaar heen organiseren het Dudok Kwartet, het Muziekgebouw en de SQBA ‘Junior-Kwartetdagen’ waarop jonge strijkers (6 tot 12 jaar) bij elkaar komen om samen strijkkwartet te spelen. Het Dudok Kwartet geeft een mini concert en begeleidt deze jonge kwartetjes een dag lang door individuele lessen en kwartetlessen.

De volgende Junior-Kwartetdag is gepland op zondag 5 januari 2020. Voor meer informatie mail info@sqba.nl 

RESIDENCY INTERNATIONALE JONGE TALENTEN

Tijdens de eerste editie bood de Strijkkwartet Biënnale een Residency aan twee jonge internationale kwartetten: het Canadese Quatuor Andara en het Brits-Nederlandse Behn Quartet. Zij kregen een all-inclusive verblijf op de Strijkkwartet Biënnale aangeboden. Een week lang als jong kwartet onderdeel uitmaken van hét wereldwijde strijkkwartet-festival met bovendien huisvesting, eten, concerten en masterclasses volledig verzorgd – slechts de reiskosten moesten zij zelf financieren. 

In 2020 kiest de Strijkkwartet Biënnale voor een uitbreiding van de Residency. De vier kwartetten die voor de tweede editie zijn uitgenodigd zijn net bekend gemaakt: het Nemeth Quartet uit Turkije, het Treitler Quartet uit Zweden, het Affinity Quartet uit Australië en het Barbican Quartet uit Engeland.

FAMILIECONCERTEN & SCHOOLCONCERTEN

In de concertserie van het Muziekgebouw Open je Oren staan Nederlandse topmusici centraal. Zij vertellen over hun liefde voor hun instrument en muziek, en laten natuurlijk de prachtigste muziek horen die ieder kind een keer gehoord moet hebben. Daarnaast vertellen ze erover en geven zij luistertips. 

Op zondag 5 januari 2020 (in de aanloop naar de SQBA) vindt een Open je Oren concert plaats waarin ‘het strijkkwartet’ centraal staat. 

Het Dudok Kwartet speelt op maandag 27 januari 2020 twee schoolconcerten ‘Kwartetten met Beethoven’, een zeer succesvolle productie van Orkaan.

lo

Ontdek Meer

ajdhkskajhsdkjhasdkjhsdjhk

VRIJWILLIGERS GEZOCHT!

Iedere editie van de Strijkkwartet Biënnale wordt mede mogelijk gemaakt dankzij tal van vrijwilligers die ons team ondersteunen. Lijkt het je leuk om artiesten te begeleiden, te helpen in de… Lees Meer

thumb.php

Terugblik: pre-opening door het Leerorkest

De Strijkkwartet Biënnale Amsterdam werkt sinds de eerste editie langdurig samen met het Leerorkest: iedere festivaleditie wordt geopend met een feestelijk concert met strijkkwartetjes van het Leerorkest. Het Leerorkest wil… Lees Meer