Randprogramma

Een festival is niet compleet zonder randprogramma waar ruimte is voor experiment, spontaniteit en verrassing! In de aanloop naar het festival zullen we het randprogramma verder bekend maken.

Linn Audio & LP-collectie Jean-Paul Ditmarsch

Wanneer het Schotse audiomerk Linn zijn filosofie deelt, is het net of je een strijkkwartet hoort praten: “Ons doel is simpel. We willen je dichter bij de muziek brengen waar je van houdt, om iedere noot te voelen, om de muziek te ervaren met een helderheid en kracht zoals je die nog nooit hebt gehoord. Onze filosofie is ook simpel. We maken niets dat niet beter is dan dat wat al verkrijgbaar is. Voor ons is ‘goed genoeg’ niet goed genoeg. We gaan tot in het extreme om muzikale perfectie na te jagen.” Omdat er zoveel meer strijkkwartetmuziek is dan dat er in het programma te passen valt, is Linn te gast op het festival om nóg meer strijkkwartet te laten horen.

Tastings

Whiskey, wijn, gin en… strijkkwartet. LINN weet dat muziek van de hoogste kwaliteit van nature uitstekend samengaat met bijzondere brouwsels. Als ras-Schotten, zijn de mensen achter het merk met name thuis in de wereld van whiskey, maar ook andere dranken weten ze met precisie te matchen bij de klinkende muziek.

Inschrijven voor de (gratis) tastings kan via deze link

Donderdag 1 februari 16:00, 18:00
Zaterdag 3 februari 16:00, 18:00
Kleine zaal

LP-collectie Jean-Paul Ditmarsch

Ongeveer duizend LP’s, uitsluitend strijkkwartet. Zo’n uitzonderlijke collectie kan niet ontbreken tijdens een strijkkwartetfestival. En zoals dat met verzamelingen gaat: waar de collectie gaat, daar gaat ook de verzamelaar. Daarom presenteert Jean-Paul Ditmarsch zelf tijdens het festival op verschillende momenten zijn enorme archief. Blader door de platen, vraag specifieke opnames of stukken aan en raak vooral aangestoken door de passie die Jean-Paul heeft voor zijn vinyl en de muziek die het draagt: “Ze zijn lang niet allemaal even mooi, maar soms zitten er ook pareltjes tussen, gewoon door uit nieuwsgierigheid te kopen. Het negende strijkkwartet van Peter Sculthorpe – zo dynamisch. Of het tweede kwartet van Henri Sauguet, zo verschrikkelijk mooi en onderschat. Inmiddels bezit ik zo’n kleine duizend LP’s met strijkkwartetten en verder heel veel viool-, cello- en kamermuziek. Ik ben bang dat ik de 6.500 platen inmiddels wel bereikt heb.” De LP-collectie wordt gedraaid op een set van Linn audio en wordt tentoon gesteld in kisten van Music Box Designs.

Zondag 28 januari / donderdag 1 februari / vrijdag 2 februari / zaterdag 3 februari
Foyerdeck 2

Klimax_LP12_Close_Oak_300dpi
productshotconcertoposter

Pre-opening door Leerorkest-kwartetjes

 • 19:00
 • 27.01.2018
 • Kleine Zaal

Yoram Barsati viool
Stijn Ewout Heideveld viool
Kes Jade Bosch viool*
Sophie Methorst cello

Natania Manuella viool
Serenety Clarck viool
Juliette Jaensch viool*
Allisha Dipowirono cello

Suzanna Ton viool
Souhaila Koubaa viool
Celine Bollen viool*
Maria Ton cello

Janna Gajanovic viool
Esther Enofe Egbon viool
Ilayda Duz viool*
Kirsten Blagescu cello

*De kwartetjes spelen met een derde viool in plaats van een altviool

Een échte, officiële opening heeft het festival niet, maar het voorprogramma van het Hagen Quartett is zo bijzonder dat het er uitstekend voor door kan gaan.

Lees Meer

Anderhalf jaar geleden zijn de Strijkkwartet Biënnale en het Leerorkest samen een van de grootst denkbare avonturen aangegaan: uit de strijkers van de wijktalentorkesten van het Leerorkest in Amsterdam Zuidoost en Klassiek Rondom de Klas uit Amsterdam Oost zijn vier strijkkwartetjes gevormd. Voor het eerst, zonder dirigent, op eigen benen staan. Geen mogelijkheid om je te verbergen in het hele orkest, maar ervaren hoe het is om alleen je drie medemusici te hebben en op elkaar te moeten vertrouwen. Deze kinderen zien (en horen) spelen in een strijkkwartet getuigt van de uitdaging maar vooral ook het plezier dat je kunt hebben van strijkkwartet spelen en luisteren; ongeacht je leeftijd, achtergrond of muzieksmaak.

Toegang is gratis, maar let op: er is een zeer beperkt aantal plaatsen beschikbaar.

Festivalboekselectie Leerorkest

Junior Kwartetdag

 • 3.2.2018
 • Lloyd Hotel

Dudok Kwartet

Op de Junior Kwartetdag krijgen jonge strijkkwartetjes (9 t/m 15 jaar) les van de leden van het Dudok Quartet Amsterdam. Ze leren hoe ze samen moeten spelen, waar ze goed op moeten letten en vooral hoe leuk het is om in een strijkkwartet te spelen! Tussen de lessen door zijn er nog veel meer leuke activiteiten en aan het eind van de dag treden alle strijkkwartetten op tijdens een spetterend slotconcert.

Lees Meer

Inschrijven voor de Junior Kwartetdag?

Aanmelden kan via kwartetdagen@dudokkwartet.nl. Je kunt je als kwartet opgeven, maar als je geen kwartet hebt, kun je je ook individueel aanmelden. Geef in je mail aan:

– hoe oud je bent
– welk instrument je speelt
– hoe lang je les hebt en van wie
– of je met een kwartet komt of alleen 

Er is plek voor maximaal 10 kwartetten, dus geef je snel op!

Untitled-2

Instrumenten op de Strijkkwartet Biennale

Vioolbouwers en strijkstokkenmakers hebben een belangrijke plek tijdens de Strijkkwartet Biënnale. In het Atrium hebben zij een werkplaats, waar gedurende de hele festivalweek verschillende bouwers aan het werk zijn en hun instrumenten tonen. Wat gelijk opvalt is de Rode Box die boven aan de trap staat. Daar is het mogelijk om instrumenten en stokken uit te proberen en programmeren de bouwers er verschillende mini-presentaties en workshops. Loop langs, schuif aan en volg de programma aankondigingen per dag!

De deelnemende vioolbouwers en strijkstokkenmakers:

Chaim Achttienribbe / Daniël Royé / Jaap Bolink / Tanja Brandon / Andreas Grütter / Henk te Hietbrink / Ronald de Jongh / Saskia Schouten / Annelies Steinhauer / Jan Strumphler / Katrien Vandermeersch / Hein Woldring

Lees meer op de website van de Nederlandse Groep van Viool- en strijkstokkenmakers: www.ngv-vioolbouw.nl

Lees Meer

Benieuwd naar wat er nog meer schuilgaat achter de instrumenten? Tijdens de Strijkkwartet Biënnale worden instrumenten en strijkstokken op verschillende momenten belicht, waarbij de Nederlandse vioolbouw een speciale plek krijgt. Want hoeveel effect hebben de instrumenten op de klank van een kwartet? Waarom wisselen sommige kwartetten voor bepaalde stukken van stok? Onder andere in de klankworkshop tijdens de Grass Roots-middag en de Coffee-talk na de Vroege Haydn van het Cuypers Kwartet staan instrumenten en strijkstokken centraal. Daarnaast zijn er gedurende de week verschillende bouwers aanwezig voor advies en het uitproberen van nieuwe instrumenten en stokken.

image002
image003
P6220001 (1)-1

Coffee talks

Lex Bohlmeijer gastheer

Een huwelijk met vier mensen; zo wordt een strijkkwartet weleens omschreven. Wat maakt het dat musici zich – het liefst een leven lang – toeleggen op juist dit specifieke genre? Iedere ochtend schuift een groepje musici na de Vroege Haydn aan tafel bij Lex Bohlmeijer om het fenomeen strijkkwartet te ontrafelen. Luister mee, genietend van een kop koffie en het uitzicht over het IJ.

keyvisual_magazine6

De gouden eeuw van de Amsterdamse vioolbouw

 • 13:00
 • 28.01.2018
 • Kleine Zaal

Hubert de Launay spreker

Dit programma is onderdeel van de Grass Roots-middag. Een kaartje voor deze middag biedt toegang tot de Klankworkshop, de lezing van Hubert de Launay en het Grass Roots-programma in de Grote Zaal.

Vioolbouwer Hubert de Launay doet, als eerste, grootschalig onderzoek naar de Nederlandse vioolbouw. Want, zo bekend als de Italiaanse vioolbouw is, zo onbekend is de Nederlandse. En dat is geheel onterecht, stelt hij. De totale omvang van zijn onderzoek is zo groot, dat in deze lezing slechts drie verwante Amsterdamse bouwers aan bod kunnen komen.

Deze lezing wordt gegeven i.s.m. het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF). Geertje van der Linden zal namens het NMF aanwezig zijn om de getoonde instrumenten toe te lichten:

– Een cello, gebouwd door Hendrick Jacobs, waarin mede herkenbaar de hand van Pieter Rombouts, in Amsterdam ca. 1690. Ter beschikking gesteld door Bas Jongen
– Een altviool, gebouwd door Pieter Rombouts in Amsterdam ca. 1720.
Ter beschikking gesteld door Esther van der Eijk
– Een viool, gebouwd door Gijsbert Verbeek in Amsterdam 1682. Ter beschikking gesteld door Javier Lupiáñez

Violin with label_foto Cathy Levesque (essay Hubert Delaunay

Klankworkshop

 • 15:00
 • 28.01.2018
 • Kleine Zaal

Menno van Woerkom presentatie

Ruysdael Kwartet

Dit programma is onderdeel van de Grass Roots-middag. Een kaartje voor deze middag biedt toegang tot de Klankworkshop, de lezing van Hubert de Launay en het Grass Roots-programma in de Grote Zaal.

Zoals een wijn vol, fruitig, jong, licht, houterig, robuust, zwaar of vet kan zijn, kan een instrument bijvoorbeeld warm, wollig, rond, metalig, ingetogen of schril zijn. In deze interactieve workshop wordt niet gekeken naar de klank van de muziek, maar naar de klank van het instrument – of in het geval van een strijkkwartet, de vier instrumenten. In welke categorie kun je een instrument plaatsen? En als een instrument eenmaal is ingedeeld, wat betekent dat dan voor de mate waarin deze kan samenklinken met andere instrumenten? Past een wollige cello goed bij een schrille viool of juist totaal niet? En hoe ga je daar in een strijkkwartet mee om? Deze vragen staan centraal tijdens een poging om een ideaal strijkkwartet te vormen, puur op basis van klank. Centraal staan o.a. een nieuwgebouwd kwartet van vioolbouwer Saskia Schouten en een 18e-eeuwse set van instrumenten.

P6220001 (1)-1

Tiny Premieres

 • 13:30
 • 02.02 / 03.02.2018
 • Atriumzaal

Signum Quartett presents #Quartweet

Het Duitse Signum Quartett brengt het strijkkwartet en moderne media samen in hun #Quartweet project. Zij hebben talloze beroemde componisten gevraagd om via twitter een Quartweet in te sturen; een compositie van maximaal 140 noten en rusten (zoals het maximum aantal tekens van een Tweet). Maar ook jonge, nieuwe, oude, onontdekte en toekomstige componisten worden opgeroepen om een Quartweet te componeren en in te sturen! Tijdens de Strijkkwartet Biënnale zal het Signum Quartett in twee sessies een selectie van (nieuwe) Quartweets spelen.

Signum-Quartet