Extending string quartet

Het strijkkwartet is niet slechts een eeuwenoude traditie; het genre leeft en beweegt. Er wordt geëxperimenteerd, nieuwe composities worden geschreven en oude worden herontdekt. Grenzen worden opgezocht, opgerekt en vervagen in het proces. In Extending string quartet wordt ingezoomd op componisten en musici die nieuwe perspectieven bieden op het strijkkwartet en een frisse wind door het genre laten waaien.

Extending string quartet: Spaces

 • 14:15
 • 29.01.2018
 • Kleine Zaal

Spotify

Youtube

Diamanda Dramm viool
Sarah Saviet viool
Wenting Kan altviool
Marie Schmidt cello

Werken van onder andere Knox, Lachenmann, Sciarrino, Ligeti

In 2011 gingen Garth Knox – voormalig altviolist van het Arditti Quartet – en violiste Diamanda Dramm een bijzondere samenwerking aan. Zij creëerden een serie concert-etudes voor viool, gefocust op essentiële technieken uit de hedendaagse muziek. Deze Violin Spaces zijn gebaseerd op de door altviolisten veel gespeelde Viola Spaces van Knox. De Spaces verleiden de speler en luisteraar om op een nieuwe manier hedendaagse muziek te verkennen.

Meer info over Diamanda Dramm

Lees Meer

Bestel tickets

Speciaal voor de Strijkkwartet Biënnale vond Diamanda Dramm in Jacques Klöters een bijzondere gesprekspartner. Samen met hem en met drie collega-musici maakte zij een programma om de Spaces naar een grotere context te trekken; namelijk die van het strijkkwartet. Via een omweg van onder andere Lachenmann, Sciarinno en Ligeti reizen zij van de splinternieuwe Violin Spaces naar het strijkkwartet van Knox, waar al deze technieken door elkaar zijn geweven.

Diamanda-Dramm

Extending string quartet: DoelenKwartet

 • 14:15
 • 02.02.2018
 • Kleine Zaal

Spotify

Youtube

Frank de Groot viool
Maartje Kraan viool
Karin Dolman altviool
Hans Woudenberg cello

Bart Visman Octet (wereldpremière)
Mariell Vain Nieuw werk (Conservatorium van Amsterdam)
Leon Haxby Nieuw werk (Conservatorium van Amsterdam)
Bas van Yperen Nieuw werk (Conservatorium van Amsterdam)

Hoe is het voor jonge musici om muziek te spelen waarvan de inkt nog nat is? Hoe is het voor een componist om geconfronteerd te worden met een eerste interpretatie? En hoe komen musici en componist bij elkaar? Het DoelenKwartet, een van Nederlands’ meest vooraanstaande kwartetten, gespecialiseerd in hedendaagse muziek, is met veel componisten op weg gegaan en helpt nu jonge artiesten elkaar te vinden.

Meer info over DoelenKwartet, Bart Visman

Lees Meer

Bestel tickets

Aan deze workshop is een grootschalig project in samenwerking met de Strijkkwartet Biënnale en de conservatoria van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag voorafgegaan. Het DoelenKwartet heeft de studenten intensief begeleid en hun kennis over en passie voor het hedendaagse repertoire met verve overgebracht op jonge strijkkwartetten en compositiestudenten.

Doelen-Kwartet

Extending string quartet: Voice

 • 14:15
 • 30.01.2018
 • Grote Zaal

Spotify

Youtube

Rosa Arnold viool
Jeanita Vriens viool
Annemijn Bergkotte altviool
Rebecca Wise cello

Katharine Dain sopraan
Marine Fribourg mezzosopraan

Peter Sculthorpe Island Dreaming
Caroline Shaw By & By
Osvaldo Golijov How Slow the Wind
Osvaldo Golijov Lua Desclorida
Mayke Nas In & Out
Béla Bartók Strijkkwartet nr. 2

Er wordt wel gezegd dat strijkinstrumenten van alle muziekinstrumenten het dichtst bij de menselijke stem staan. Het Ragazze Quartet neemt de proef op de som en onderzoekt samen met (leden van) het Damask Ensemble gedurende drie edities van de Strijkkwartet Biënnale de raakvlakken én verschillen tussen het strijkkwartet en de stem. Iedere editie wordt een nieuw gebied uitgelicht.

Het Ragazze Quartet begint in 2018 met een ongecultiveerd oergeluid en spelen samen met sopraan Katharine Dain en mezzosopraan Marine Fribourg werken van Sculthorpe, Golijov, Shaw, Bartók en Nas.

Meer info over Ragazze Kwartet, Damask Ensemble

Ragazze-Quartet
Marine-Fribourg
Katharine-Dain

Extending string quartet: JÖrg Widmann

 • 13:15
 • 31.01.2018
 • Grote Zaal

Spotify

Youtube

Florian Donderer viool
Annette Walther viool
Xandi van Dijk altviool
Thomas Schmitz cello

Sarah Maria Sun sopraan

Jörg Widmann componist

Jörg Widmann Strijkkwartet nr. 1
Jörg Widmann Choralquartett
Jörg Widmann Jagdquartett
Jörg Widmann Strijkkwartet nr. 4
Jörg Widmann Versuch über die Fuge (‘poging tot de fuga’)

De strijkkwartetten van Jörg Widmann vormen het bewijs dat het genre springlevend is. Zijn oeuvre, dat nog volop in ontwikkeling is, wordt al gerekend tot de canon en staat op de repertoire-lijst van vele kwartetten over de hele wereld. Het Duitse Signum Quartett besloot daarom een groot programma aan hem te wijden, waarbij zij met de componist zelf diep in zijn werk duiken.

Meer info over Signum Quartett, Jörg Widmann, Sarah Maria Sun

Lees Meer

Bestel tickets

Slechts vijfentachig minuten beslaan de vijf strijkkwartetten van Widmann. Wat de componist in deze minuten weet te schrijven is des te indrukwekkender. Van de wilde achtbaanrit die zijn Jagdquartett vormt, tot de vluchtige klanken van zijn Choralquartett; het Signum Quartett ontleedt samen met Jörg Widmann zijn enorme muzikale spectrum.

Signum-Quartet
Jörg-Widmann-Componist
Sarah-Maria-Sun

Extending string quartet: Louis Andriessen

 • 14:15
 • 01.02.2018
 • Grote Zaal

Spotify

Youtube

Joris van Rijn viool
Emi Ohi Resnick viool
Gijs Kramers altviool
Jeroen den Herder cello

Louis Andriessen Miserere
Luciano Berio Glosse for string quartet
John Cage String Quartet in Four Parts
Louis Andriessen Facing Death

Werken van J.S. Bach 

Het Ruysdael Kwartet ontmoet Louis Andriessen in een programma waarin zijn werk centraal staat. Samen schetsen zij deze middag de context voor zijn strijkkwartetten, in woord en muziek. Het Ruysdael Kwartet speelt onder andere muziek van John Cage, een tip van Andriessen zelf: “Het String Quartet in Four Parts van John Cage is een werk wat ik hoog heb zitten. Prachtig stuk.”

Meer info over Ruysdael Kwartet, Louis Andriessen

Ruysdael-Kwartet
Louis-andriessen