Dinsdag

30.01.

Vroege Haydn

 • 09:30
 • 30.01.2018
 • Kleine Zaal

Spotify

Youtube

Eugene Drucker viool
Philip Setzer viool
Lawrence Dutton altviool
Paul Watkins cello

Henry Purcell Chaconne in g
Henry Purcell Fantasias
Joseph Haydn Strijkkwartet nr. 25, op. 20/2

Met hun keuze voor de Fantasias en Chaconne van Purcell, gaan de Emersons voorbij de oorsprong van het strijkkwartet. In deze muziek van Purcell zijn al de beginselen van het genre te horen, dat pas een eeuw later in de strijkkwartetten van Haydn tot bloei komt.

Meer info over Emerson String Quartet

Lees Meer

Bestel tickets

Is er een betere manier om een festivaldag te openen dan met een Haydn-kwartet? De lichtvoetigheid en helderheid van de zes opus 20-strijkkwartetten – ook wel de ‘Sonnen-Quartette’ genoemd – verhullen bijna de genialiteit van deze heerlijke muziek. Zes verschillende kwartetten openen tijdens de Biënnale de dag met een Haydn opus 20 en een verrassende muzikale amuse.

Emerson-String-Quartet

Extending string quartet: Voice

 • 14:15
 • 30.01.2018
 • Grote Zaal

Spotify

Youtube

Rosa Arnold viool
Jeanita Vriens viool
Annemijn Bergkotte altviool
Rebecca Wise cello

Katharine Dain sopraan
Marine Fribourg mezzosopraan

Peter Sculthorpe Island Dreaming
Caroline Shaw By & By
Osvaldo Golijov How Slow the Wind
Osvaldo Golijov Lua Desclorida
Mayke Nas In & Out
Béla Bartók Strijkkwartet nr. 2

Er wordt wel gezegd dat strijkinstrumenten van alle muziekinstrumenten het dichtst bij de menselijke stem staan. Het Ragazze Quartet neemt de proef op de som en onderzoekt samen met (leden van) het Damask Ensemble gedurende drie edities van de Strijkkwartet Biënnale de raakvlakken én verschillen tussen het strijkkwartet en de stem. Iedere editie wordt een nieuw gebied uitgelicht.

Het Ragazze Quartet begint in 2018 met een ongecultiveerd oergeluid en spelen samen met sopraan Katharine Dain en mezzosopraan Marine Fribourg werken van Sculthorpe, Golijov, Shaw, Bartók en Nas.

Meer info over Ragazze Kwartet, Damask Ensemble

Ragazze-Quartet
Marine-Fribourg
Katharine-Dain

Selected by / Emerson String Quartet

 • 17:00
 • 30.01.2018
 • Grote Zaal

Spotify

Youtube

Eugene Drucker viool
Philip Setzer viool
Lawrence Dutton altviool
Paul Watkins cello

Charles Ives Strijkkwartet nr. 1 ‘From the Salvation Army’
Samuel Barber Strijkkwartet, op. 11 – II Molto adagio
Robert Schumann Strijkkwartet nr. 3, op. 41/3

Met de muziek van Samuel Barber en Charles Ives brengt het Emerson String Quartet twee van de meest geliefde werken uit het Amerikaanse strijkkwartet repertoire met zich mee. Deze werken zijn nog doordrongen van de Europese Romantiek, waarvan Robert Schumann een halve eeuw eerder een van de centrale figuren was. In deze context vormen drie uiteenlopende componisten een verrassende eenheid.

Meer info over Emerson String Quartet

Lees Meer

Bestel tickets

Er bestaat niet zoiets als een definitieve lijst van essentiële, prachtige, grootse of baanbrekende werken die samen de canon van het strijkkwartet vormen. Tijdens de Strijkkwartet Biënnale maken verschillende kwartetten een begin aan een canon van het strijkkwartet. Ieder vanuit eigen perspectief zetten zij een aantal werken tegenover elkaar en plaatsen ze daarmee in de canon van de Strijkkwartet Biënnale onder de titel Selected by.

Emerson-String-Quartet

Quartetto di Cremona + Gary Hoffman + Lawrence Dutton

 • 20:15
 • 30.01.2018
 • Grote Zaal

Spotify

Youtube

Cristiano Gualco viool
Paolo Andreoli viool
Simone Gramaglia altviool
Giovanni Scaglione cello

Lawrence Dutton altviool (Emerson String Quartet)
Gary Hoffman cello

Franz Schubert Strijkkwartet nr. 15, D. 887
Arnold Schönberg Verklärte Nacht

Voorafgaand aan dit concert is een inleiding in de Kleine Zaal. De inleiding is gratis toegankelijk en begint om 19:15. Om 19:45 wordt in de entreehal een kort voorprogramma gespeeld door studenten van het Conservatorium van Amsterdam en de Nederlandse Strijkkwartet Academie.

Het vijftiende en laatste strijkkwartet van Franz Schubert is een waardige kroon op zijn magistrale oeuvre, maar onthult tegelijkertijd de grootsheid die nog in de componist verscholen lag. Hij schreef het werk op negenentwintigjarige leeftijd, slechts twee jaar voor zijn dood. Balancerend tussen hoop en verdriet, mineur en majeur, voert het langs de hoogste pieken en door de diepste dalen.

Meer info over Quartetto di Cremona, Gary Hoffman, Lawrence Dutton

Lees Meer

Bestel tickets

Arnold Schönberg’s Romantische sextet ‘Verklärte Nacht’ verkent de uiterste grenzen van verdriet, wanhoop en liefde. Gebaseerd op het gelijknamige gedicht van Richard Dehmel, ontvouwt het stuk zich rondom een hartstochtelijk gesprek met een dramatische bekentenis tussen twee geliefden in de nacht. Twee ultieme meesterwerken in één concert.

Quartetto-di-Cremona
Lawrence-Dutton
Gary-Hoffmann

Late Beethoven

 • 22:30
 • 30.01.2018
 • Grote Zaal

Spotify

Youtube

Florian Donderer viool
Annette Walther viool
Xandi van Dijk altviool
Thomas Schmitz cello

Ludwig van Beethoven Strijkkwartet nr. 15, op. 132

Beethoven’s vijftiende kwartet lijkt na zijn voorgangers een pas op de plaats qua omvang en stijl – en toch, vanaf de eerste noot is zijn intentie om een groots kwartet te schrijven voelbaar en bereikt hij een tot dan toe ongekende helderheid en transparantie. Het Duitse Signum Quartett zal dit werk vertolken met de helderheid en vitaliteit waar zij bekend om staan.

Meer info over Signum Quartett

Lees Meer

Bestel tickets

Duik na het avondconcert in de diepste wateren van het strijkkwartet. De intense luisterbelevenis van Beethoven’s late strijkkwartetten vragen om de intieme setting van de donkerste uren van de dag. In deze werken geeft Beethoven niet alleen het diepste van zichzelf bloot, maar ook dat van de luisteraar en de musici. Op vijf avonden van de Strijkkwartet Biënnale sluiten vijf topkwartetten de festivaldag af met een van deze meesterwerken.

Signum-Quartet