Vrijdag

02.02.

Vroege Haydn

 • 09:30
 • 02.02.2018
 • Kleine Zaal

Spotify

Youtube

Marc Danel viool
Gilles Millet viool
Vlad Bogdanas altviool
Yovan Markovitch cello

Joseph Haydn Strijkkwartet nr. 23, op. 20/5
Sofia Goebaidoelina Reflections on the theme B-A-C-H

Door Haydn opus 20/5 samen met Reflections on the theme B-A-C-H te spelen, benadrukt het Quatuor Danel de barokke elementen die nog duidelijk aanwezig zijn in het werk van Haydn. Waar Goebaidoelina slechts het Bach-motief – de vier noten die Bach’s muzikale handtekening vormden –  gebruikt om in haar eigen stijl daarop te variëren, kiest Haydn vaak heel bewust voor grootschalig gebruik van de Barokstijl, zoals de dubbele fuga die het laatste deel van dit kwartet vormt.

Meer info over Quatuor Danel

Lees Meer

Bestel tickets

Is er een betere manier om een festivaldag te openen dan met een Haydn-kwartet? De lichtvoetigheid en helderheid van de zes opus 20-strijkkwartetten – ook wel de ‘Sonnen-Quartette’ genoemd – verhullen bijna de genialiteit van deze heerlijke muziek. Zes verschillende kwartetten openen tijdens de Biënnale de dag met een Haydn opus 20 en een verrassende muzikale amuse.

Quatuor-Danel

Masterclass

 • 11:30
 • 02.02.2018
 • Atriumzaal

Spotify

Youtube

Aitor Hevia viool
Cibrán Sierra Vázquez viool
Josep Puchades altviool
Helena Poggio cello

Zoals het Cuarteto Quiroga het strijkkwartet benadert, zo pakken zij ook een masterclass aan. Wat hen zo bijzonder maakt is de grondigheid waarmee ze aan de muziek werken. Uit vier verschillende invalshoeken bouwen zij met ongelooflijke precisie en toewijding een technisch, inhoudelijk en contextueel framework waarin de studenten hun eigen stem kunnen vinden

Meer info over Cuarteto Quiroga

Lees Meer

Bestel tickets

Zo veel verschillende kwartetten bij elkaar in een week; zo veel kennis en ervaring om te delen. In een masterclass wordt dieper op de muziek ingegaan en doen musici en publiek samen nieuwe kennis op. Bovendien is het een bijzondere ervaring om het muzikale proces van dichtbij mee te maken. Tijdens de Strijkkwartet Biënnale halen de musici masterclasses uit hun traditionele setting en wijden deze aan diverse onderwerpen die zij essentieel vinden voor het strijkkwartet.

Cuarteto-Quiroga

Selected by / Dudok Kwartet Amsterdam

 • 17:00
 • 02.02.2018
 • BIMhuis

Spotify

Youtube

Judith van Driel viool
Marleen Wester viool
Marie-Louise de Jong altviool
David Faber cello

Josep Puchades (Cuarteto Quiroga) altviool

György Ligeti Strijkkwartet nr. 1 ‘Métamorphoses nocturnes’
Wolfgang Amadeus Mozart Strijkkwintet nr. 5, KV. 593
György Ligeti Sonate voor altviool

Het eerste strijkkwartet van Ligeti behoort, in zijn eigen woorden, tot de “prehistorische Ligeti;” de tijd dat hij nog niet zijn karakteristieke complexe klankwolken schreef, maar nog de Hongaarse traditie doorzette waar zijn voorgangers waren opgehouden. Zo noemde componist Kurtág dit eerste strijkkwartet ‘Bartók’s zevende kwartet.’ Het vijfde strijkkwintet van Mozart vormt – als kwintet – een uitzondering in deze strijkkwartet-canon. Deze bijzondere combinatie wordt aangevuld met Ligeti’s altvioolsonate, die beide stukken bij elkaar brengt.

Meer info over Dudok KwartetJosep Puchades

Lees Meer

Bestel tickets

De canon; core repertoire; turning points en essentiële werken in het strijkkwartet repertoire – er bestaat niet zoiets als een definitieve lijst van werken die hiertoe behoren. Tijdens de Strijkkwartet Biënnale maken de kwartetten een begin aan een canon van het strijkkwartet. Ieder vanuit eigen perspectief, zetten zij een aantal werken tegenover elkaar en plaatsen ze daarmee in de canon van de Strijkkwartet Biënnale.

DudokKwartet

Extending string quartet: DoelenKwartet

 • 14:15
 • 02.02.2018
 • Kleine Zaal

Spotify

Youtube

Frank de Groot viool
Maartje Kraan viool
Karin Dolman altviool
Hans Woudenberg cello

Bart Visman Octet (wereldpremière)

Werken van compositiestudenten CvA, Codarts, KonCon

Hoe is het voor jonge musici om muziek te spelen waarvan de inkt nog nat is? Hoe is het voor een componist om geconfronteerd te worden met een eerste interpretatie? En hoe komen musici en componist bij elkaar? Het DoelenKwartet, een van Nederlands’ meest vooraanstaande kwartetten, gespecialiseerd in hedendaagse muziek, is met veel componisten op weg gegaan en helpt nu jonge artiesten elkaar te vinden.

Meer info over DoelenKwartet, Bart Visman

Lees Meer

Bestel tickets

Aan deze workshop is een grootschalig project in samenwerking met de Strijkkwartet Biënnale en de conservatoria van Amsterdam, Rotterdam en Den Haag voorafgegaan. Het DoelenKwartet heeft de studenten intensief begeleid en hun kennis over en passie voor het hedendaagse repertoire met verve overgebracht op jonge strijkkwartetten en compositiestudenten.

Doelen-Kwartet

The Impossible Voyage

 • 19:00
 • 02.02.2018
 • Grote Zaal

Spotify

Youtube

 • Cuarteto Casals / Quatuor Danel / Doric String Quartet
 • Avondconcert

Cuarteto Casals:

Abel Tomàs viool
Vera Martinez viool
Jonathan Brown altviool
Arnau Tomàs cello

Quatuor Danel:

Marc Danel viool
Gilles Millet viool
Vlad Bogdanas altviool
Yovan Markovitch cello

Doric String Quartet:

Alex Redington viool
Jonathan Stone viool
Hélène Clément altviool
John Myerscough cello

Jorinde Keesmaat regie

Ludwig van Beethoven Strijkkwartet nr. 3, op. 18/3
Benjamin Britten Strijkkwartet nr. 1
Ludwig van Beethoven Strijkkwartet nr. 1, op. 18/1
Ludwig van Beethoven Strijkkwartet nr. 11, op. 95
Dmitiri Sjostakovitsj Strijkkwartet nr. 2
Dmitiri Sjostakovitsj Strijkkwartet nr. 4
Benjamin Britten Strijkkwartet nr. 2
Ludwig van Beethoven Strijkkwartet nr. 14, op. 131
Dmitiri Sjostakovitsj Strijkkwartet nr. 15
Benjamin Britten Strijkkwartet nr. 3
Ludwig van Beethoven Strijkkwartet nr. 16, op. 135

Een reis van zes uur, dwars door de oeuvres van drie monumentale componisten – toepasselijk genaamd The Impossible Voyage. Zoals de naam al insinueert, zal het geen gemakkelijke reis zijn. Zie het als een bergbeklimming; een optimistische, soms zware klim, om uiteindelijk op de top te staan met Sjostakovitsj’ vierde en Britten’s tweede kwartet.

Meer info over Cuarteto Casals, Quatuor Danel, Doric String Quartet, Jorinde Keesmaat

Lees Meer

Bestel tickets

Na de optimistische, energieke klim dalen Cuarteto Casals en Quatuor Danel af in de diepte met Beethoven’s opus 131 en Sjostakovitsj’ vijftiende strijkkwartet. Uiteindelijk vinden het Doric String Quartet en Quatuor Danel het licht in de laatste kwartetten van Britten en Beethoven.

De regie van Jorinde Keesmaat speelt vanuit de muziek op subtiele wijze met elementen als licht en placering en maakt The Impossible Voyage tot een gesamtkunstwerk.

Cuarteto-Casals
Quatuor-Danel
Doric-String-Quartet
Jorinde-Keesmaat-4