Cuarteto Quiroga + Cappella Amsterdam

  • 20:15
  • 01.02.2018
  • Grote Zaal

Spotify

Youtube

Aitor Hevia viool
Cibrán Sierra Vázquez viool
Josep Puchades altviool
Helena Poggio cello

Katharine Dain sopraan

Cappella Amsterdam
Lodewijk van der Ree, dirigent

José Maria Sánchez-Verdú La porte de l’Enfer (wereldpremière)
Pierre de la Rue Lamentaties
Arnold Schönberg Strijkkwartet nr. 2

Voorafgaand aan dit concert is een inleiding in de Kleine Zaal. De inleiding is gratis toegankelijk en begint om 19:15. Om 19:45 wordt in de entreehal een kort voorprogramma gespeeld door studenten van het Conservatorium van Amsterdam en de Nederlandse Strijkkwartet Academie.

Cuarteto Quiroga en Cappella Amsterdam bewegen in dit concert tussen de hemel van Schönberg en de hel van José Maria Sánchez-Verdú. De Spaanse componist liet zich voor La porte de l’enfer – dat hij speciaal voor dit concert schreef – inspireren door de gelijknamige, kolossale sculptuur van Auguste Rodin en poëzie uit de Tweede Wereldoorlog. Het resultaat is een imposant werk voor groot koor en strijkkwartet, een zeldzame bezetting.

Meer info over Cuarteto Quiroga, Cappella Amsterdam, José Maria Sánchez-Verdú, Katharine Dain

Lees Meer

Bestel tickets

Het tweede strijkkwartet van Schönberg is een van de belangrijkste werken uit de muziekgeschiedenis. Met dit werk nam Schönberg afscheid van de tonaliteit – de muzikale taal waarin tot dan toe werd gecomponeerd – en introduceerde een nieuwe taal: de atonaliteit. In zijn tweede strijkkwartet is het verschil duidelijk hoorbaar. De eerste drie delen zijn nog tonaal geschreven; ze hebben een toonsoort, die voelt als vaste grond onder je voeten. In het vierde deel is die houvast opeens weg. Alsof de muziek, met serene kalmte, gewichtloos door de ruimte zweeft. Vandaar ook de eerste woorden van de sopraan, die in het derde en vierde deel meezingt:  “Ich fühle Luft von anderem Planeten” – “ik voel lucht van andere planeten”.

Volledige Programma

Cuarteto-Quiroga
cappella-amsterdam
Katharine-Dain
José-Maria-Sánchez-Verdú